Photoshop cs5 tutorial : Buat HDR Toning + Cool Photo Effect pada gambar

Assallamualaikum…

Ok kali ini tutorial photosop cs5  Buat HDR Toning + Cool Photo Effect pada gambar ,ok aku ni jenis tak banyak bicara kalau bab tutorial ni, tutorial aku ni very simple, semudah makan kacang ataupun tercekik makan kacang lepas tu mati tercekik kacang dan dikiubur dikebun kacang bla bla bla bla belacan….

Ok HDR Toning tu apa ? ala lihat saja dalam photoshop cs5 tu ada, kalau Cool Effect ? korang boleh carik kat google dan cari Cool photo effect photoshop cs5 action script ,aku malas nak bagi link download ,sila carik sendiri

Ok pertama sekali korang bukak gambar kat photoshop cs5 macam gambarajah kat bawah ni
kalau rabun sila ambik cermin mata

Ok lepas tu sila pergi ke Image >>Adjustment>>HDR Toning lihat seperti gambarajah kat bawah

Lepas tu korang boleh adjust ikut suka korang, atau ikut contoh yang aku buat seperti pada gambarajah yang korang lihat dibawah dan  setelah selesai klik OK

Maka hasilnya korang akan nampak seperti gambarajah yang korang lihat dibawah ni

Ok belum siap lagi,seterusnya untuk proses Cool Photo Effect , sila pergi ke  Action>>Cool Photo Effect>>Photo Effect lepas tu klik butang play atau run seperti yang ditunjuk pada gambarajah dibawah (butang play atau run tu korang boleh tengok pada bulatan berwarna merah kata bawah sekali tu) lepas klik butang play atau run tersebut ianya secara automatik akan beri effect pada gambar

p/s : korang boleh setkan kalau korang nak adjust secara manual dengan guna Cool Photo Effect tesrsebut

Ok kalau gambar yang dihasilkan kemungkinan agak gelap,korang pergi ke Image>>Adjustment>>Curves lepas tu adjust ikut yang korang rasa patut adjust seperti pada gambarajah dibawah setelah selesai klik OK

Dah selesai semua itu, inilah hasilnya korang  cuba lihat gambar dibawah
Hasilnya

Korang boleh cuba tutorial ni kat rumah, ilmu ni untuk orang yang belum tahu jer..yang dah tahu tak payahlah cakap yang korang pun tahu

ok salam satu malaysia semua



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge