Seorang Penulis Amerika Masuk Islam Kerana Hijab

Assallamualaikum…..

Artikel adalah perkongsian dari apa yang aku baca dari sebuah laman web tempatan,diharap perkongsian artikel ini dapat dijadikan iktibar buat diri kita semua

Sila baca sampai habis artikel ni…

Banyak wanita Amerika Syarikat yang memakai tudung setelah memeluk islam. Namun, tidak demikian yang terjadi dengan Carissa D. Lamkahouan. Ia telah memakai tudung sebelum masuk Islam seperti felixia yeap juga. Dan dari pengalamannya yang unik tentang tudung itu, telah membawanyanya untuk mengucapkan dua kalimah syahadah.

Carissa menceritakan kisahnya. Selama hampir satu setengah tahun, Carissa mempelajari agama Islam

“Sudah tentu, sebagai seorang wanita, saya sangat berminat terutama pada isu-isu perempuan. Dan tudung sebagai identiti muslimah yang khas, membuat saya sangat berminat, “tuturnya.

Dan entah mengapa, Carissa mendapati dirinya terpesona dengan wanita islam yang memakai tudung.

Ketika mempelajari tentang islam, Carissa rajin pergi ke kedai buku dan membaca dengan teliti rujukan Islam dalam versi bahasa Inggeris. Baik Al Quran, hadis dan kisah-kisah Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam dan para sahabatnya. Dan pada suatu hari, ia mencari tudung di barisan abaya. Carissa yang tertarik dengan benda itu kemudian mencari keberanian untuk mencuba.

“Itu tudung pertama yang saya beli,” katanya mengimbas kembali detik itu.

Ketika memakainya untuk pertama kali, Carissa merasakah sesuatu yang aneh berlaku pada dirinya.

“Saya melihat diri saya di cermin, terus terang saya terkejut dengan kain hijau di atas kepala itu. Saya melihat bayangan saya sebagai orang yang berbeza, asing. Ada stereotif negatif dalam bayangan wanita bertudung seperti digambarkan oleh media, “tambahnya.

Namun, itu tidak berlangsung lama. Carissa dengan cepat kembali ke alam rasionalnya. “Bahawa saya membelinya untuk dipakai jika saya perlu untuk pergi ke masjid,” katanya dalam hati, mengingat tujuannya untuk mempelajari Islam lebih dalam dengan melawat masjid-masjid.

“Sekarang saya menyedari bahawa membeli tudung saat itu adalah langkah awal saya mendapatkan hidayah,” tuturnya.

Beberapa bulan berlalu. Namun Carissa belum mendapatkan kesempatan untuk memakai tudung itu seperti rencananya. Di samping, ia tidak terlalu suka dengan warna dan model tudung tersebut. Hingga kemudian, ia pun membeli tudung yang ia sukai saat kembali ke kedai buku.

Carissa kemudian mulai memakai jilbabnya dalam berbagai kesempatan. Saat berkunjung ke kedai makanan halal, apabila ke kedai buku, dan beberapa kesempatan yang lain, ia menutup rambutnya dengan tudung. Hingga suatu malam, ia pergi bersama sang suami dengan memakai tudung. Di situlah perubahan besar berlaku.

“Saya merasa aman dan selesa. saya mendapati tiada  laki-laki menganggu . “

Carissa pun makin hari makin terbiasa memakai tudung. Dan sebab itulah dia semakin dalam mempelajaritentang  Islam, akhirnya ia juga memutuskan untuk mengucap dua kalimah syahadah.

Kini Carissa merasakan martabat dan kemuliaannya sebagai wanita dengan tudung sebagai mahkotanya. Ia tak lagi takut digoda lelaki, dan lebih dari itu, ia menyedari bahawa memakai tudung adalah ibadah kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala

Berdasarkan artikel sumber asal : Harakah dailay Kategori: Uncategorized | google eats:

Kami amat menghargai segala komen yang anda tinggalkan disini,kami berharap komen yang suci murni saja dari pihak anda,tinggalkan komen anda dan insha allah anda akan dapat baclink percuma dari blog ini,dan ada masa nanti pihak kami akan menziarahi blog anda pulak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge