Ketahui mengapa anda jadi down lepas putus cinta

Assallamualaikum..

Tips terbaik menangani putus cinta |lepas putus cinta korang akan mengalami sejenis sindrom , sindrom ni adalah sindrom mudah down, dan bukan sindrom down eh,kalau korang dah besar-besar ni kena sindrom down lepas putus cinta memang dah jadi masaalah berat dah tu

menangani putus cinta,tips menangani putus cinta,cara menangani putus cinta,cara mengatasi putus cinta,cara mengatasi putus cinta menurut islam,cara mengatasi putus cinta islam,cara mengatasi putus cinta dalam islam,menangani masaalah putus cinta islam,tips menangani putus cinta

Untuk menangani down setelah anda putus cinta ni,ishak ada beberapa tips yang korang harus ikuti untuk mengurangkan serta menghilangkan terus down ni,ishak terpanggil untuk membuat entri ini apabila ada kes yang berlaku apabila ada yang bunuh diri apabila diri mereka gagal menangani down lepas putus cinta ni

Ok sebelum tu anda kena ketahui kenapa anda jadi down lepas putus cinta, sebab masaalah kalau nak diselesaikan kita kena cari punca akar segala masalah tersebut

Tips terbaik menangani putus cinta

Pertama ketahui kenapa anda jadi down lepas putus cinta dengan cara..

  1. Cari apa-apa barang sekitar rumah anda yang ada mengingatkan anda dengan  ex boyfriend/girlfriend anda
  2. Kumpulkan semua gambar-gambar kenangan anda dengan ex boyfriend/girlfriend anda
  3. Kumpulkan semua barang hadiah dari ex boyfriend/girlfriend anda (kalau cincin,rantai emas boleh jual)
  4. Semak kedudukan katil,meja,almari dalam bilik anda
  5. Mana-mana poster sila tanggalkan..

Kedua penyelesaian untuk punca tersebut

  1. Susun dan ubah kedudukan barang sekitar rumah dengan keadaan baru
  2. Bakar semua gambar-gambar kenangan itu,kalau gambar tu dalam smarphone dan lattop,sila delete
  3. Kalau barang masih elok,seperti jam ke,baju ke, sila hadiahkan atau sedekah pada mereka yang memerlukan,kalau cincin,rantai,gelang emas boleh jual kat kedai emas,duit tu sedekahkan saja pada mereka yang memerlukan,baru tenang jiwa
  4. Ubah kedudukan katil, almari, meja dalam bilik anda dan jadikan keadaan bilik tersebut seolah-olah anda baru pertama kali masuk kebilik tersebut
  5. Sila tanggalkan poster dan gantikan dengan poster yang baru

Ketiga untuk menangani putus cinta sila ikut beberapa larangan berikut

  1. Jangan sesekali stalk facebook,twitter, instagram bekas kekasih anda, kalau boleh block terus
  2. Jangan dengar sebarang lagu-lagu sedih berkaitan cinta buat sementara waktu
  3. Jangan menonton sebarang drama,movie yang berkaitan dengan putus cinta dan menyedihkan
  4. Jangan merokok bagi yang merokok,kalau boleh berhenti terus ( time putus cinta bila stress kadangkala habis roko sebatang sumbat sebatang lagi

Keempat pelengkap bagi yang diatas adalah teknik melupakan bekas kekasih

  1. Tarik nafas panjang-panjang hembus perlahan serta kosongkan pikiran
  2. Perbaharui semangat anda dengan membeli pakaian baru yang bercorak ceria
  3. Sibukkan diri dengan buat perkara kreatif
  4. Katakan pada diri “akan ada yang lebih bagus dari itu”
  5. Positifkan pikiran
  6. Dengar alunan muzik yang menyegarkan
  7. Pergi beriadah ditepi-tepi pantai yang menenangkan

Ok itu sahaja Tips terbaik menangani putus cinta ,diharap perkongsian ini dapat membantu anda

Sekian

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge