Ada apa dengan tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2

Assallamualaikum….

 

Ada apa dengan tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2 , hehe bab alatan photography ni, walaupun aku belum pro dan masih newbie pasal photography ni aku nak bicara jugak pasal lens tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2 yang aku beli di lazada tahun lepas ni

Kalau ikutkan aku memang dah bosan dengan lens kit 18-55 mm nikon walaupun autofokus dia cepat giler, tapi apa pun tak boleh sebab aku suka ambik gambar dari jauh punya so, tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2 jadi pilihan aku sebab harga lens ni agak murah RM 499 aku beli dekatb lazada tahun lepas walaupun autofokus slow serta agak leceh sikit dan berbunyi…

Kenapa aku cakap tahun lepas ? sebab memang aku beli tahun lepas, so nak menulis pasal lens ni aku kena faham dulu cara kerja dia,hasil dia..so barulah berbaloi tulis kan ??

Ok tak banyak aku nak ulas pasal lens tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2 , sebab aku dari tadi asyik membebel jer..

Ok Aku bicarakan apa kekurangan tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2

  1. Lens dia agak berat sikit, sikit lah hehe
  2. Lens dia tak ada VC, ala anti gegar tu ( kalau tangan kita bergegar pegang kamera confirm gambar blur)
  3. Autofokus dia lambat

Ok dan ini pulak kelebihan tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2

  1. Hasil gambar dia cun gila
  2. Lens boleh guna ambik gambar dalam keadaan low light dengan shutter speed tinggi ( kalau guna lens kit nikon kena guna shutter speed rendah baru boleh ambik gambar dalam keadaan low light)
  3. Bokeh dia pun cantik

So kira not bad lah dan berbaloi bagi photographer yang baru nak belajar macam aku ni, dan ini aku tunjuk hasil gambar guna lens tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2 ni

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge