Apakah sebab hidung kerap berdarah

Assallamualaikum…..

Kadangkala aku sering hilang punca kenapa sebab hidung kerap berdarah ,ini adalah pengalaman pahit aku sejak dari kecil,ketika usia aku 7 tahun lagi aku sering menghidapi masaalah hidung kerap berdarah, hal sebegini berlanjutan sehingga aku masuk ke tingkatan 2, ketika tingkatan 2 lah last sekali aku menghidap masalah hidung kerap berdarah ,tapi kira bersyukurlah kerana masaalah sebegitu telah hilang dari hidup aku walaupun ketika aku berumur 15 tahun aku telah diserang oleh penyakit goutis atritis dengan begitu teruk sekali, hinggakan aku hilang semangat dan kepercayaan kepada diri sendiri

Ok berbalik semula kepada permasalahan hidung kerap berdarah, walaupun sekarang ni aku tidak lagi menghadapi masaalah hidung berdarah tersebut, namun aku ingin berkongsi satu info tentang punca kenapa hidung berdarah , info ini yang aku dapat dari blog dr zaki 

Menurut dr zaki pendarahan hidung (juga dipanggil epistaksis) berlaku apabila salur darah halus di dalam lapisan sel pelapik hidung pecah. Lapisan dalam hidung sebenarnya sangat ‘lembut’, manakala salur darah pula dekat dengan permukaan yang menyebabkan ia mudah pecah dan berdarah.

Ada banyak punca lazim yang menyebabkan hidung berdarah, seperti:

 • Salur darah dalam hidung yang sangat sensitif — Ia pecah dan berdarah dalam cuaca panas serta kering.
 • Jangkitan — termasuk jangkitan pada hidung, tekak atau sinus
 • Selesema dan flu
 • Alahan (seperti pada kutu habuk atau alahan rinitis)
 • Hidung terhantuk/trauma
 • Kehadiran benda asing dalam hidung (contohnya apabila kanak-kanak memasukkan sesuatu ke dalam hidung mereka; biasanya manik)
 • Tekanan keterlaluan (biasanya berlaku serentak dengan sembelit)
 • Penggunaan sesetengah jenis ubat (seperti ubat anti keradangan atau semburan hidung)

Antara punca yang jarang berlaku tetapi masih boleh menyebabkan hidung berdarah:

 • Kehadiran benda asing atau polip dalam hidung
 • Gangguan atau masalah kesihatan berkaitan darah – Masalah pencairan darah
 • Perkembangan vaskular yang tidak sempurna
 • Ketumbuhan dalam saluran hidung dan tekak

Kaedah merawat asas kepada pendarahan hidung:

 1. Bernafas seperti biasa TETAPI menggunakan rongga mulut. ELAK bernafas melalui hidung
 1. JANGAN menghembus udara kuat melalui hidung
 1. Jangan banyak bercakap, batuk dan bersin. Ini akan mengganggu proses pembekuan Pada pembuluh darah
 1. Duduk atau berdiri dengan kepala sedikit ke hadapan
 1. JANGAN baring
 1. Beri tekanan dengan menggunakan jari telunjuk dan ibu jari di bahagian pertemuan rawan hidung dan tulang. Tekanan diberi di bahagian rawan.
 1. Beri tekanan secara berterusan selama 10 minit
 1. Peringatan: Jangan asyik memeriksa sama ada pendarahan sudah berhenti dengan mengalihkan jari. Untuk menghentikan pendarahan, darah perlu menjadi beku dan ia mengambil sedikit masa. Alih perhatian anak dengan menyuruhnya membaca atau menonton televisyen.
 1. Sentiasa pastikan rongga pernafasan tidak ada gangguan atau objek yang menghalang pernafasan. Dalam kes ini rongga pernafasan hidung sudah tidak berfungsi dengan baik. Pernafasan hanya bergantung kepada rongga mulut.
 1. Pastikan tiada sekatan pakaian atau objek luar dibahagian leher.
 1. Jika pendarahan berterusan. Perlu mendapat rawatan lanjut.
 1. Apabila pendarahan berhenti, pastikan anak tidak cuba mengorek atau menghembus nafas dengan kuat (untuk mengeluarkan sisa darah) dalam tempoh 24 jam. Malah dalam tempoh itu anak anda perlu berehat dan tidak sepatutnya berlari ke sana sini atau terbabit dalam permainan lasak untuk mengelak pendarahan berulang.

Cara untuk mengelakkan hidung berdarah kembali:-

 1. Banyakkan minum air suam bagi memastikan badan sentisa sejuk dan tidak terhidrat.
 1. Jangan sesekali menghembus hidung terlalu kuat. Takuti akan menyebabkan hidung berdarah, luka kembali. Mudah terjadi apabila seseorang itu bersin terlalu kuat.
 1. Sekiranya mendapati hidung kering dan berkerak jangan sesekali mengorek dengan kuku yang tajam dan terlalu dalam. Perlu berhati-hati sebaiknya gunakan pelembab atau minyak bayi bagi membersihakn rongga hidung.
 1. Kemungkinan juga seseorang itu ada mengambil ubat-ubatan yang mengandungi aspirin, warfarin atau ubat antikeradangan bukan steroid (NSAIDs).
 1. Ibu bapa harus perhatikan tingkah anak yang mengalami masalah hingus yang keras dan melekat pada membran mukosa sebenarnya boleh menyebabkan luka bila hidung dikorek. Perkara ini kerap berlaku kepada kanak-kanak.
 1. Berjumpalah dengan doktor sekiranya anda mendapati tanda-tanda seperti:-
 1. Apabila darah dalam hidung mengalir terlalu laju atau kehilangan banyak darah dalam beberapa saat. Berasa hendak pitam atau pengsan.
sumber maklumat : medikdrzaki


Ok apa yang aku kongsikan disini,bukan sahaja untuk semua,tapi untuk aku sendiri juga, mana tahukan,tak pasal pasal datang balik kan ke naya,tapi untuk waktu ni syukur alhamdullilah dah tak ada,tapi benda yang mengganggu aku sekarang adalah masalah goutis atritis, memang sengsara dan derita aku dibuatnya tapi apakan daya sebab aku kena pasrah kerana itu adalah ujian tuhan pada aku

salam satu malaysia…Kategori: Uncategorized | google eats: , ,

Kami amat menghargai segala komen yang anda tinggalkan disini,kami berharap komen yang suci murni saja dari pihak anda,tinggalkan komen anda dan insha allah anda akan dapat baclink percuma dari blog ini,dan ada masa nanti pihak kami akan menziarahi blog anda pulak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge